Termeni si conditii
Regulament pentru utilizarea bicicletelor in sistem bike sharing in municipiul Moinesti
Aceste reglementări definesc condițiile în care utilizatorii pot folosi gratuit si pe o perioada determinata biciclete in system Bike Sharing in municipiul Moinesti.
Existenta sistemului Bike Sharing in municipiul Moinesti este rezultatul implementarii proiectelor “Modernizarea coridorului de mobilitate urbana integrata in zona centrala a Municipiului Moinesti” si “Extindere retea de piste de biciclete si reamenajarea trotuarelor pe str. Mihai Eminescu, George Cosbuc si str. Capitan Zaganescu din municipiul Moinesti”.
Utilizarea unei biciclete prin acest sistem implică acceptarea expresă a tuturor condițiilor prezente în acest Regulament.
ARTICOLUL 1 – SCOPUL SISTEMULUI
1.1 Definiția sistemului de Bike Sharing
Sistemul de Bike Sharing al municipiului Moinesti este constituit din ansamblul de elemente de infrastructura – statiile de biciclete, dotari – biciclete mecanice si electromecanice si reglementari – Regulamentul pentru utilizarea bicicletelor in sistem Bike Sharing in municipiul Moinesti.
Sistemul de bike sharing are drept scop principal utilizarea bicicletei ca o alternativă la alte mijloace de transport poluante, o alternativă ecologică pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Transportul prin intermediul bicicletelor reprezinta un adaos și o completare flexibilă a transportului în comun și totodată reprezintă o alternativă pentru aceasta.
Un alt scop al sietmului bike sharing îl reprezintă creșterea cotei traficului pe bicicletă în structura modală, crearea unei noi opțiuni de mobilitate, evitarea aglomerației în trafic.
Folosirea bicicletelor se face in mod gratuit si pe o perioada determinate.
- Detalii de contact ale serviciului
- Adresă: Primăria Municipiului Moinesti, Vasile Alecsandri nr. 14
- Telefon call center: 0800800569 (telefon verde) valabil 24 de ore pe zi în perioada de funcționare a sistemului.
- E-mail: contact@bikecitymoinesti, politialocala@moinesti.ro
- Portal utilizatori: bikecitymoinesti.ro
ARTICOLUL 2 – DESCRIEREA SERVICIULULUI
Baza materiala a serviciului constă în 8 stații de biciclete, fiecare cu un terminal de informații și biciclete securizate în punctele de atașare. Serviciul permite oricarui cetatean care are un cont de utilizator, sa obtina, pe baza unui abonament sau a unui titlu de ocazional de calatorie, dreptul de a folosi gratuit, pe o perioada reglementata si limitata de timp, o bicicleta dintre cele puse la dispozitie
de catre UAT municipiul Moinesti. La incheierea perioadei reglementate de folosire, utilizatorul are obligatia returnarii bicicletei intr-una dintre statiile existente pe teritoriul municipiului Moinesti.
Modul de obtinere, folosire, returnare este descris în articolul 4 al acestui document.
ARTICOLUL 3 – DISPONIBILITATEA SERVICIULUI
Serviciul este disponibil 7 zile pe săptămână, intre orele 07.00-23.00, sub conditia existentei unor biciclete in punctele de fixare din fiecare stație, cu urmatoarele excepții:
- cazuri de forță majoră;
- adoptarea de către autoritățile competente a unei restricții totale sau partiale a traficului de biciclete; restrictia poate avea caracter temporar sau definitiv; printre altele restrictiile pot fi adoptate din cauza conditiilor meteo nefavorabile (zapada, polei etc.).
- oprirea temporara totala sau partiala a functionarii sistemului in scopul efectuarii unor operatiuni de intretinere a infrastructurii și / sau a sistemului informatic.
UAT municipiul Moinesti nu poate fi în nici un caz responsabil în cazul suspendării serviciului pentru motivele imperative menționate anterior de daune suferite de abonati sau alti utilizatori ai sistemului. În cazul unei opriri sau întreruperi a serviciului, UAT municipiul Moinesti va face tot posibilul pentru a informa utilizatorul în timp real cu privire la condițiile de disponibilitate a serviciului prin intermediul site-ului web www.bikecitymoinesti.ro sau al aplicației PBSC.
Dupa ora 23.00 se pot face doar retururi/blocari de biciclete in standurile din statiile de incarcare.
ARTICOLUL 4 – UTILIZAREA SISTEMULUI BIKE SHARING
4.1. Condiții de acces la serviciu
- Dreptul de utilizare
În funcție de intenția sa de a utiliza în mod regulat sau ocazional, utilizatorul sistemului Bike sharing poate opta pentru următoarele abonamente și titluri care ii dau dreptul de a utiliza biciclete:
- Abonament trimestrial: valabil 3 luni calendaristice complete de la data primirii confirmării abonamentului;
- Abonament lunar: valabil 30 de zile calendaristice complete de la data primirii confirmării abonamentului
- Titlu de călătorie: valabil 60 de minute complete de la data primirii confirmării
- Condiții generale de utilizare și acces Bicicletele nu se pot utiliza:
- de către minorii sub 14 ani;
- pentru transportul de pasageri;
- pentru transportul de substanțe inflamabile, explozive, toxice sau periculoase;
- pentru a participa la curse de biciclete;
- pentru a fi subînchiriate la terți;
- de persoane care sunt sub influența alcoolului sau drogurilor;
- în situații de vânt puternic și
- Crearea unui cont
Pentru obtinerea unui abonament sau a unui titlu de calatorie, orice utilizator trebuie sa isi creeze mai intai un cont. Acesta se poate crea fie prin site-ului web www.bikecitymoinesti.ro fie prin aplicația PBSC, fie la sediul UAT municipiul Moinesti. Poate inregistra un cont oricare persoana („utilizator”) care îndeplinește toate condițiile următoare:
- Să aibă peste 14 ani la data înregistrării;
- Să fie apt pentru ciclism și fără contraindicații medicale;
- Are acces la un mijloc electronic de comunicatie care ii permite sa creeze on-line contul in aplicatie sau se prezinta la sediul UAT municipiul Moinesti pentru efectuarea formalitatilor;
- Detine un cont bancar personal sau, in cazul minorilor cu varsta peste 14 ani, poate asocia contului de utilizator un cont bancar al parintelui sau persoanei adulte in grija careia se
Se poate emite un singur cont de utilizator per persoană. Utilizatorii pot fi de doua categorii:
1) Utilizator principal: o persoana majora, care isi poate asocia contului de utilizator un cont bancar propriu. Inregistrarea contului impune furnizarea urmatoarelor informatii: numele, prenumele, cod numeric personal, adresa de domiciliu, telefonul, adresa de e-mail, contul bancar asociat contului de utilizator.
2) Utilizator secundar: o persoana cu varsta peste 14 ani sau o persoana majora care asociaza contului de utilizator contul bancar al unei alte persoane/asociat unui alt cont de utilizator principal. Inregistrarea contului pentru persoane minore impune pe lângă informațiile privind numele, prenumele, cod numeric personal, adresa de domiciliu, telefonul, adresa de e-mail, contul bancar asociat contului de utilizator si o declarație pe proprie răspundere semnată de parinte sau persoana care are in grija minorul si o copie a documentului de identitate al acestei persoane.
Pentru utilizatorii secundari minori formalitatile se efectueaza exclusiv la sediul UAT municipiul Moinesti, unde este obligatorie prezenta parintelui sau a persoanei care are in grija minorul impreuna cu acesta. In mod exceptional, atunci cand parintele nu poate fi prezent, sau nu poate asocia contului de utilizator secundar al minorului contul sau bancar, in locul sau, minorul poate fi insotit de un reprezentant al parintelui, de regula, persoana care are in grija minorul.
Pentru utilizatorii secundari majori formalitatile se efectueaza la sediul UAT municipiul Moinesti. Utilizatorul trebuie sa prezinte o declaratie din partea titularului contului bancar pe care utilizatorul secundar il ataseaza contului sau semnata de titularul contului bancar si insotita de o copie semnata a cartii sale de identitate.
Utilizatorul autorizează în avans UAT municipiul Moinesti să debiteze de pe cardul bancar înregistrat pe contul său de utilizator orice sume stabilite de catre UAT municipiul Moinesti sau instante judecatoresti in conformitate cu prevederile prezentului Regulament, fie in contul garantiei de utilizare fie ca penalizari.
La crearea contului de utilizator acesta se obligă să citească termenii și condițiile precum si prezentul Regulament și să le accepte înainte de a utiliza Serviciul pentru prima dată, bifând caseta „Recunosc că am citit TERMENII ȘI CONDIȚIILE și declar că le accept”. Utilizatorul este informat că simpla utilizare a Serviciului implică acceptarea deplină fără rezerve a tuturor prevederilor prevăzute în acești termeni. El recunoaște că este pe deplin conștient de faptul că acordul său privind conținutul termenilor și condițiilor nu necesită semnarea scrisă de mână sau electronică a unui document.
Utilizatorul se angajeaza că informațiile furnizate prin aplicatie sau la sediul UAT municipiul Moinesti sunt corecte si complete si nu au fost obtinute sau furnizate prin incalcarea legi.
Programul serviciului specializat care functioneaza in sediul UAT municipiul Moinesti este Luni – Joi: 8:15-16:15 și Vineri 08:15-13:30
4.1.4 Obtinerea unui abonament
Dupa crearea contului, utilizatorul poate opta pentru unul dintre tipurile de abonamente sau pentru titlul de calatorie. Pentru emiterea/validarea abonamentului sau titlului de calatorie utilizatorul constituie garantia pentru utilizarea corecta a bicicletei pusa la dispozitie de UAT municipiul Moinesti. Atat optiunea cat si plata garantiei se pot face direct in aplicatie prin debitarea contului bancar asociat contului de utilizator sau la sediul UAT municipiul Moinesti.
Emiterea unui unui abonament către un utilizator secundar minor cu vârsta peste 14 ani se poate face doar la sediul UAT municipiul Moinesti, în timpul programului de funcționare, datorită verificării necesare a validității documentelor justificative furnizate.
In cazul in care formalitatile pentru obtinerea abonamentului se desfasoara la sediul UAT municipiul Moinesti contravaloarea garantiei pentru utilizarea bicicletelor se poate achita direct la casierie.
Valoarea garantiei este de 200 de lei in cazul abonamentelor sau a titlurilor de o calatorie pentru orice tip de biciclete.
UAT municipiul Moinesti are dreptul de a modifica cuantumul garantiei prin proceduri administrative legale. Garantia, odata achitata, este valabila in cuantumul stabilit la data obtinerii abonamentului pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia, indiferent de modificarile de valoare care pot aparea in aceasta perioada.
Garantia se returneaza in contul bancar asociat contului de utilizator la finalul perioadei abonamentului sau, in cazul titlului de calatorie, la fixarea bicicletei in stand daca aceasta actiune are loc inainte de expirarea perioadei reglementare de folosire. Creditarea contului bancar asociat contului de utilizator cu contravaloarea garantiei poate intarzia fata de termenele mentionate mai sus in functie de durata procedurilor bancare aplicabile.
In cazul obtinerii unui abonament, un utilizator poate opta pentru accesarea sistemului/folosirea bicicletei pe baza aplicatiei instalata pe un telefon mobil aflat in functiune sau pe baza unui card special emis prin grija UAT municipiul Moinesti.
UAT municipiul Moinesti își rezervă dreptul de a refuza accesul la serviciile sale în caz de incapacitate dovedită sau incapacitatea utilizatorului de a utiliza serviciul sau oricui nu respectă prevederile prezentului Regulament.
4.1.5. Reînnoirea unui abonament pe termen lung
O notificare care anunta expirarea iminenta a abonamentului va fi trimisa cu o saptamana inainte de data finalizarii acestuia tuturor utilizatorilor care au abonament. Acesta se poate reinnoi automat, daca este bifata optiunea in momentul achizitiei abonamentului. In aceasta situatie garantia nu va fi restituita ci va consitui integral sau partial garantia de folosire a bicicletelor pentru perioada de valabilitate a abonamentului reinnoit. Daca, la data reinnoirii abonamentului garantia de utilizare a bicicletelor are o valoare diferita, abonamentul reinnoit nu va fi activat dacat dupa ce utilizatorul va constitui integral garantia.
4.2. Termenii și condițiile de utilizare a bicicletelor
- Perioada maximă de folosire
Orice utilizator are dreptul de a folosi gratuit si nepenalizat o bicicleta corespunzatoare tipului de abonament sau titlului de calatorie timp de 60 de minute. Cele 60 de minute se masoara intre momentul deblocarii bicicletei din stand si momentul reblocarii bicicletei in oricare stand functional din oricare dintre statiile de incarcare de pe teritoriul municipiului Moinesti. Dupa ce acest timp a fost depasit, utilizatorul va fi penalizat pentru intarziere cu sumele prezentate in tabelul de mai jos:
Interval de timp intre deblocare si blocare | Valoarea penalizarii de nereturnare[lei] | Interval de timp intre deblocare si blocare | Valoarea penalizarii de nereturnare [lei] |
Intre min. 61 si min. 90 | 5 lei | Intre min. 151 si min. 180 | 50 |
Intre min. 91 si min. 120 | 15 | Intre min. 181 si min. 210 | 100 |
Intre min. 121 si min. 150 | 25 | Intre min. 211 si min. 240 | 200 |
In situatia in care durata intarzierii pentru returnarea bicicletei depaseste 4 ore de la deblocare, se aplică o penalizare de nereturnare de 200 lei și se vor sesiza organele de cercetare pentru suspiciunea de furt de bunuri.
Orice intarziere la returnarea bicicletei in stand duce la debitarea automata din garantie a sumei aferenta penalității de nereturnare.
In situatia in care un utilizator acumuleaza pe durata abonamentului sau penalitati care depasesc cuantumul de 600 de lei UAT municipiul Moinesti poate proceda la anularea de drept, unilaterala a abonamentului utilizatorului. Anularea abonamentului se aplica obligatoriu in situatia in care contul utilizatorului nu poate fi debitat cu sumele datorate reprezentand penalitati de nereturnare.
Ori de cate ori garantia este descompletata, abonamentul utilizatorului este suspendat pana la recompletarea garantiei.
Detinatorul unui abonament poate avea un numar nelimitat de deblocari ale bicicletelor, dar nu mai mult de o deblocare odata. Detinatorul unui titlu de calatorie are dreptul la o singura deblocare.
UAT municipiul Moinesti nu garanteaza detinatorilor de abonamente sau titluri de calatorie accesul la o bicicleta functionala la orice ora, in orice statie, serviciul fiiind bazat pe principiul “primul
venit, primul servit”. Aplicatia software PBSC pune la dispozitia utilizatorilor informatii cu privire la disponibilitatea bicicletelor.
4.2.2. Mijloace de acces la biciclete
Odată abonat, utilizatorul poate accesa bicicletele utilizând oricare dintre următoarele modalitati:
- Cu aplicația mobilă prin scanarea codului QR al unei biciclete prezente în stație;
- Cu aplicația mobilă prin introducerea codului digital generat de aplicație;
- Cu smartcard-ul oferit de primărie
4.2.3. Cum să accesați o bicicletă
Pentru a debloca dintr-un stand o bicicletă, utilizatorul trebuie să detina un abonament sau un titlu de calatorie. Pentru a accesa serviciul sunt disponibile diferite opțiuni:
- Deblocare folosind codul QR: când ajunge la o stație cu biciclete, utilizatorul selectează
„Scanați codul QR” din aplicație. Își alege bicicleta și scanează codul QR aplicat pe cadru. Un semnal sonor și un semnal luminos (verde) vor confirma accesul la bicicletă.
- Deblocare utilizând codul digital generat de aplicația PBSC: utilizatorul alege opțiunea
„deblocare cu cod digital” apoi tastează codul digital furnizat de aplicație pe tastatura unui punct de atașare al stației pe care este agățată o bicicletă. Un semnal sonor și un semnal luminos (verde) vor confirma accesul la bicicletă.
- Deblocarea unei biciclete pentru un utilizator care deține smartcard: utilizatorul folosește smart card-ul obținut de la UAT municipiul Moinesti sub forma unui card contactless pentru a debloca bicicleta. Un semnal sonor și luminos (verde) vor confirma accesul la bicicletă. Smartcard-ul va fi oferit doar utilizatorilor care achizitioneaza un abonament.
4.2.4. Cum să securizați o bicicletă în afara unei stații în timpul folosirii
ATENȚIE: această caracteristică este disponibilă numai utilizatorilor care utilizează aplicația de servicii de pe smartphone-ul lor.
Utilizatorul care dorește să se oprească temporar fără a fi prezentă nicio stație de incarcare în apropiere poate folosi lacătul conectat pentru a-și fixa bicicleta, agățându-l de un punct fix (un punct fix adecvat este de exemplu un element de mobilier urban atașat la perete sau la sol, cum ar fi un punct de atașare pentru bicicletă, o barieră suficient de puternică pentru a face imposibilă scoaterea bicicletei fără tăierea cablului de blocare):
- În aplicație, în fereastra „închiriere curentă”, alegeți opțiunea „blocare temporară”;
- Scanați codul QR al bicicletei pentru a activa lacătul conectat;
- Derulați cablul de fixare situat în coș și înconjurați-l în jurul unui punct fix (parcare pentru biciclete prevăzută în acest scop, barieră etc.);
- Împingeți mânerul de blocare (roată) în jos;
- Introduceți capătul cablului în locația prevăzută în acest scop pe lacăt asigurându-vă că roata este blocată;
- Pe ecranul aplicației PBSC apare un mesaj „bicicleta blocată cu succes”.
În timpul unei opriri temporare, contorul de timp al cursei continuă să ruleze, iar bicicleta rămâne responsabilitatea exclusivă a utilizatorului.
Pentru a încheia o oprire temporară în afara stației și a-și continua călătoria, utilizatorul efectuează următoarele operațiuni:
- În aplicație, în fereastra „închiriere curentă”, alegeți opțiunea „deblocare temporară”;
- Scanați codul QR al bicicletei pentru a debloca bicicleta;
- Scoateți cablul de blocare de pe dispozitivul de blocare a roților și înlocuiți-l în coșul pentru biciclete;
- Pe aplicație apare un mesaj „bicicletă deblocată cu succes”.
4.2.5. Condiții de returnare a unei biciclete in statia de incarcare la sfârșitul folosirii
Pentru a returna o bicicletă la stație după o cursă, utilizatorul pur și simplu o va întoarce spre stand și o împinge între furcile acestuia. Un semnal sonor și luminos verde va confirma revenirea corectă a bicicletei în stand, moment in care contorul de timp al cursei se opreste, folosirea fiind considerata incheiata. Daca fixarea in stand este incorecta, tonul sonor este diferit, iar culoarea luminii este roșie. În acest caz, utilizatorul trebuie să încerce sa blocheze bicicleta intr-un alt stand al statiei, iar daca problema persista să apeleze UAT municipiul Moinesti la telverde 0800800569.
ARTICOLUL 5 – DREPTUL DE FOLOSIRE GRATUITĂ A SERVICIULUI
Utilizarea bicicletelor, a celorlalte elemente de infrastructura si a programelor informatice ale sistemului BikeSharing Moinesti in conformitate cu prevederile prezentului Regulament ofera utilizatorilor dreptul de folosire gratuita a bicicletelor.
In orice alta situatie, in care prevederile Regulamentului nu sunt respectate sau bunurile sunt deteriorate sau utilizatorul incalca prevederi legale generale sau specifice, utilizatorii pot suferi consecinte legale, iar UAT municipiul Moinesti impune penalizari si executa de drept contul bancar asociat contului de utilizator.
ARTICOLUL 6 – PLATI OCAZIONATE DE FOLOSIREA SISTEMULUI
La crearea contului de utilizator, se efectueaza o verificare a detaliilor contului bancar asociat acestuia. Se va face o tranzactie de 1 leu care este imediat creditata (returnata). Dacă această tranzacție nu poate fi finalizată după 2 încercări, înregistrarea contului de utilizator nu poate fi validată.
Cu exceptia platii garantiei pentru utilizarea corecta a bicicletelor sau a unor eventuale penalizari stabilite in conformitate cu prevederile prezentului Regulament, utilizatorul nu are obligatia efectuarii vreunei alte plati.
Toate plățile (garantie, penalități etc.) se efectuează în lei.
ARTICOLUL 7 – SIGURANȚA PLĂȚILOR
Operatorul folosește serviciile BANCA TRANSILVANIA, o companie specializată în securizarea plăților online efectuate prin card bancar. Plățile se efectuează printr-o interfață de plată securizată certificată PCI-DSS. Furnizorul de servicii este responsabil pentru securitatea datelor deținătorului de card pe care le colectează sau, într-un fel sau altul, le stochează, procesează sau le transmite în numele operatorului.
ARTICOLUL 8 – RESTRICȚII PRIVIND UTILIZAREA SERVICIULUI
Accesul la serviciu este interzis minorilor cu vârsta sub 14 ani. Serviciul este accesibil minorilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, abonamentul poate fi efectuat de către tutorele legal sau direct de către minor în conformitate cu condițiile stabilite la articolul 4.1. Un tutore legal care este el însuși abonat poate solicita UAT municipiul Minesti ca si contul minorului solicitant să fie conectat la propriul cont.
Persoana responsabilă pentru orice minor abonat la serviciu va fi trasa la raspundere pentru orice daune cauzate direct sau indirect de minor ca urmare a utilizării serviciului. Prin persoana responsabila se intelege persoana majora care asociaza propriul cont bancar contului de utilizator al minorului sau, dupa caz, parintii sau persoana care are in grija minorul.
Este interzis utilizatorului să împrumute, să închirieze sau să transfere bicicleta deblocata pentru o cursa către o terță parte.
De asemenea, este interzisă împrumutarea, transferul sau închirierea mijloacelor sale de acces la serviciu către o terță parte.
Utilizatorul este autorizat să utilizeze bicicleta în condițiile acestui acord, care exclude în special:
- Orice utilizare în afara jurisdicției teritoriale a UAT municipiul Moinesti;
- Orice utilizare in afara: pistelor de bicicleta marcate, a arterelor rutiere asfaltate sau ariilor semipietonale;
- Orice utilizare contrară prevederilor reglementărilor rutiere aplicabile și în special prevederilor Codului rutier;
- Orice utilizare în condiții care pot deteriora Bicicleta;
- Transport în coș cu o sarcină mai mare de 10 kg;
- Transportul de pasageri și, în general, orice utilizare care ar putea pune în pericol utilizatorul sau terții;
- Orice demontare sau încercare de demontare a întregii sau a unei părți a bicicletei;
- Orice utilizare a bicicletei în scopuri comerciale și / sau profesionale (livrarea meselor, coletelor etc.).
Bicicleta nu poate suporta o sarcină totală mai mare de 150 kg. Operatorul își rezervă dreptul de a rezilia abonamentul utilizatorului, de îndată și fără compensație, dacă se dovedește că utilizatorul nu respectă condițiile prevăzute în acest articol.
ARTICOLUL 9 – RESPONSABILITATEA UTILIZATORULUI ȘI DECLARAȚII
Utilizatorul declară că a furnizat informații exacte atunci când isi creeaza contul de utilizator și că poate folosi o bicicletă și că are condiția fizică adecvată pentru această utilizare (dimensiuni suficiente, sănătate bună etc.).
Din momentul deblocarii unei biciclete responsabilitatea asupra bunului si a modului de folosire a acestuia revine integral utilizatorului. Dupa deblocare utilizatorul are la dispoziție 3 minute pentru a verifica starea generală a bicicletei. Se recomandă ca acesta să efectueze, înainte de utilizarea efectivă a bicicletei, o verificare de bază a principalelor elemente funcționale aparente ale acesteia și în special (listă neexhaustivă):
- fixarea corectă a șeii, a pedalelor și a coșului;
- funcționarea corectă a soneriei, frânelor și iluminatului;
- starea generală bună a cadrului și a
În caz in care constata o defectiune sau o functionare improprie a bicicletei, utilizatorul trebuie să blocheze bicicleta înapoi in stand și să raporteze acest eveniment folosind butonul corespunzător de pe stand și / sau la tel 0800800569. Utilizatorul are 20 de secunde după ce blocheaza in stand bicicleta defectă pentru a apăsa butonul roșu de pe stand care are forma unei chei de întreținere.
Detinatorii de abonament pot să deblocheze o altă bicicletă numai dupa blocarea celei pe care au considerat-o improrie folosirii. Pentru a beneficia de dreptul de a debloca o alta bicicleta in locul celei considerate nefunctionala, detinatorii de titluri de calatorie trebuie sa faca blocarea acesteia in intervalul de 3 minute acordat pentru constatarea defectiunii si sa apeleze nr. de tel. 0800800569.
Utilizatorul este singurul și pe deplin responsabil pentru orice daune cauzate de utilizarea bicicletei pe întreaga perioadă de utilizare, inclusiv atunci când aceasta depășește perioada de utilizare continuă autorizată în cazul returnarii cu intaziere de către utilizator.
Utilizatorii sunt responsabili pentru orice defectiune sau dauna a bunului identificata ulterior, dar neraportata.
Se recomandă în continuare ca utilizatorul:
- să-și adapteze distanța de frânare pe vreme rea;
- sa regleze șaua pentru a-i adapta înălțimea la morfologia sa;
- să poarte o cască aprobată și îmbrăcăminte adecvată.
În cazul dispariției bicicletei pe care a deblocat-o el sau utilizatorul secundar minor pentru care joaca rolul de parinte sau reprezentant al acestuia precum si in cazul implicarii acesteia intr-un incident sau accident, o persoana are obligația de a raporta această dispariție la tel 0800800569 cat mai curand posibil dupa sesizarea disparitiei. Aceasta sesizare telefonica nu duce la incetarea responsabilitatii utilizatorului. In orice situatie UAT municipiul Moinesti va considera utilizatorul responsabil si se va intoarce impotriva acestuia pentru recuperarea prejudiciului. Responsabilitatea unui utilizator inceteaza exclusiv la blocarea acesteia intr-un stand.
În cazul unui accident și / sau incident care implică bicicleta dar care nu conduce la disparitia ei, utilizatorul are obligația de a raporta faptele cât mai curând posibil UAT municipiul Moinesti/tel 0800800569, care, dupa confirmarea evenimentului, va opri contorul temporal. Bicicleta rămâne sub responsabilitatea utilizatorului, până când este blocată la un punct de atașare. În caz contrar, utilizatorul trebuie să asigure bicicleta folosind încuietoarea și cablul integrat în coșul pentru biciclete, însă bicicleta va rămâne sub responsabilitatea sa.
Pentru crearea contului său, utilizatorul este singurul responsabil pentru alegerea identificatorilor săi cu privire la drepturile terților, în special în materie de furt de identitate sau drepturi de proprietate intelectuală, precum și de păstrarea confidențialității acestora. În cazul pierderii sau uitării identificatorilor, utilizatorul trebuie să se prezinte la sediul UAT municipiul Moinesti pentru a raporta și a obține un nou cont de utilizator.
Utilizatorul se obligă să notifice serviciul cu privire la orice modificare care afectează informațiile necesare gestionării abonamentului său: nume, prenume, adresă, detalii bancare, operator de telefonie mobilă, e-mail etc. În caz contrar, utilizatorul nu va putea beneficia de serviciul, indiferent de motiv: o suspendare, o întrerupere sau o defecțiune a serviciilor.
ARTICOLUL 10 – SANCȚIUNI
- Urmatoarele incalcari ale prevederilor prezentului regulament constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 100 si 300 de lei:
- Cedarea cardului de utilizator catre o terta persoana;
- Nedeclararea pierderii sau furtului cardului de utilizator;
- Comunicarea unor date personale eronate ale utilizatorui sau ale persoanei a carei cont bancar este utilizat la crearea contului de utilizator;
- Neblocarea unei biciclete considerate defecta in intervalul de 3 minute acordat pentru efectuarea verificarii;
- Neapasarea butonului de semnalare a defectelor in intevalul de 20 de secunde de la blocarea unei biciclete considerata defecta;
- Necomunicarea incidentelor survenite in timpul utilizarii catre telverde 0800800569 in cel mult 10 minute de la incident;
- Urmatoarele incalcari ale prevederilor prezentului regulament constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 200 si 500 de lei:
- Abandonarea bicicletei (inclusive in timpul unei opriri temporare);
- Transportul unor bunuri mai grele de 10 kg sau a unei alte personae;
- Transportul unor substante inflamabile, explozive, toxice sau periculoase;
- Necomunicarea incidentelor survenite in timpul utilizarii catre telverde 0800800569
- Utilizarea bicicletei in pe drumuri neasfaltate sau pavate;
- Utilizarea bicicletei in alt scop decat cel al deplasarii;
- Pierderea accesoriilor
- Urmatoarele incalcari ale prevederilor prezentului regulament constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 500 si 000 de lei cat si cu recuperarea prejudiciului creat pe cale amiabila, iar in caz contrar pe calea instantelor judecatoresti:
- Deteriorarea bicicletei imputabilă utilizatorului; 500 de lei la care se adauga contravaloarea reparațiilor necesare după estimarea de către furnizorul serviciilor de intretinere
- Demontarea oricarei parti componente a bicicletei;
- Abandonarea bicicletei, chiar si in timpul blocarii temporare pe traseu;
- Pierderea bicicletei, inclusiv in urma unui
UAT municipiul Moinesti își rezervă dreptul de a rezilia contul și abonamentul utilizatorului avand drept consecinta interzicerea utilizarii sistemului de bikesharing pe o perioada de 12 luni dacă utilizatorul este sanctionat pentru oricare trei contraventii stabilite in baza prevederilor prezentului regulament si a celor ale Codului Rutier (aprobat prin OUG 195/2002 republicat cu modificarile si completarile ulterioare) cat si in situatia in care utilizatorul este suspect de furt sau distrugere a bunurilor sistemului de bike sharing, vandalism, pericol pentru alții, etc. Sumele provenite din amenzi se fac venit la bugetul local al municipiului Moinesti.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de prezentul regulament se va face de catre personalul Directiei Politia Locala, Politia Municipiului Moinesti si Detasamentul 4 de Jandarmi Moinesti.
ARTICOLUL 11 – Rambursarea și rezilierea
Numai abonamentele pe perioade de timp de minimum 3 luni pot fi anulate în caz de deces, pierdere a locului de muncă, schimbarea domiciliului profesional în afara razei teritoriale a municipiului Moinesti, spitalizare mai mult de o lună, referitoare exclusiv la titularul abonamentului.
Cererea de reziliere, însoțită de documente justificative pentru una dintre condițiile menționate anterior, trebuie trimisă UAT municipiul Moinesti (prin e-mail, prin poștă sau direct la agenție) înainte de data de 20 a lunii pentru ca rezilierea să aibă efect din prima zi a lunii următoare. După această dată, abonamentul nu va fi reziliat decât în a doua lună următoare.
ARTICOLUL 12 – CONFIDENȚIALITATEA DATELOR
Utilizarea datelor cu caracter personal se va face în conformitate cu prevederile Regulamentul (UE) nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.
Prin înregistrarea și activarea unui cont, utilizatorul consimte în mod expres și neechivoc ca datele sale cu caracter personal să intre în baza de date al Sistemului bike sharing al Municipiului Moinești.
Informațiile furnizate de utilizator vor fi folosite pe perioada existenței contului, iar ulterior dezactivării contului Municipiul Moinești va transforma datele cu character personal în date anonime și le va prelucra în scopuri statistice interne.
Municipiul Moinești nu dezvăluie informații referitoare la utilizatori. UAT municipiul Moinesti nu vinde, închiriază sau comunică datele cu caracter personal furnizate de utilizatori unei terțe părți.
ARTICOLUL 14 – PLÂNGERI ȘI SUGESTII
Orice sugestii și reclamații trebuie trimise UAT municipiul Moinesti prin e-mail sau poștă la adresa menționată la articolul 1. UAT municipiul Moinesti se angajează să răspundă tuturor e-mailurilor care îi ajung.
ARTICOLUL 15 – SOLUȚIONAREA LITIGIILOR
Utilizatorul poate depune o reclamație în termen de 30 de zile de la data faptelor despre care este formulată reclamația. Judecarea oricaror litigii se supune legii romane. Orice diferență legată de executarea și consecințele acestora va fi supusă jurisdicției instanțelor competente, cărora părțile le acordă în mod expres competența, inclusiv în cazul unei proceduri sumare, a recursului de garanție sau a mai multor inculpați
Orice reclamație referitoare la o cerere de rambursare trebuie trimisă sau depusă la UAT municipiul Moinesti.
ARTICOLUL 16 – APLICAREA ȘI EXECUTAREA CONDIȚIILOR GENERALE DE FOLOSIRE A SERVICIULUI
Utilizatorul se angajează să ia cunoștință de prevederile prezentului regulament si ale aplicatiei PBSC și să le accepte înainte de a utiliza serviciul pentru prima dată, bifând caseta corespunzătoare. Utilizatorul este informat că simpla utilizare a serviciului implică acceptarea deplină fără rezervare a tuturor prevederilor prevăzute în acest regulament. El recunoaște că este pe deplin conștient de faptul că acordul său privind conținutul conditiilor de utilizare a aplicatiei PBSC nu necesită semnarea scrisă de mână sau electronică a unui document.
Operatorul aplicatiei informatice PBSC își rezervă dreptul de a modifica termenii în orice moment, fără notificare prealabilă, înțelegându-se că astfel de modificări vor fi aplicabile numai abonamentelor și utilizărilor efectuate după aceste modificări. Prin urmare, este imperativ ca utilizatorul să consulte și să accepte TERMENII ȘI CONDIȚIILE aplicatiei PBSC atunci când se abonează și utilizează serviciul prin intermediul aplicației PBSC sau al site-ului web bikecitymoinesti.ro.
În cazul în care una dintre clauzele termenilor și condițiilor este declarată nulă, ilegală sau
inaplicabilă, în totalitate sau parțial, celelalte clauze vor rămâne în vigoare și vor continua să aibă efect deplin.
În cazul în care UAT municipiul Moinesti alege să delege exploatarea sistemului bike sharing unei alte persoane juridice, utilizatorul acceptă ca abonamentul său să fie transferat automat noului operator, oricine ar fi acesta.